Діємо разом

Формула здоров'я

7 Квітня-Всесвітній день здоров'я. Один з головних його девізів: «Фізична активність і здоров'я». Всесвітня організація охорони здоров'я (ВОЗ) закликає кожного з нас і всіх разом рухатися. Банальна істина − 30 хвилин помірної фізичної активності в день (і навіть не обов'язково за один раз) спалюють 150 кілокалорій. Цього досить, щоб істотно підтримувати і поліпшити своє здоров'я та попередити серйозні хвороби. І неважливо, чи прогуляєтеся ви за ці півгодини пішки, пройшовши 1,5-2 км., або проїдете 3-5 км. на велосипеді — мета буде досягнута. Не хочете на велосипеді? Такого самого ефекту можна досягти, прибравши квартиру або на весь день відмовившись від ліфта. Теж не хочете? Тоді можна виконувати вправи навіть сидячи перед телевізором. Толерантності ВОЗ немає меж. Головне — щоб ми хоч трохи ворушилися.

Регулярний рух приблизно на 50% знижує ризик розвитку хвороб, пов'язаних з його дефіцитом, — серцево-судинних, діабету другого типу, ожиріння, гіпертонії. Рух знижує небезпеку психологічних наслідків сидячого способу життя — стресу, неспокою, депресії. Не дивлячись на всі ці переваги (а також те, що посильний рух зовсім нічого не коштує), малорухливість в промислово розвинених країнах залишається другим за важливістю після куріння чинником ризику виникнення основних захворювань.

Причини малорухливості не тільки і не стільки матеріальні (недоступність для багатьох тренажерних залів або спортивних клубів, дорогого спортивного обладнання, тих же велосипедних доріжок та ін.), скільки психологічні. Перш за все − це лінь, острах виглядати смішним в очах оточуючих. Але є ще страх перед вулицею — дорожньо-транспортними подіями, забрудненням повітря і шумом, які стали бичем великих міст. А ще − відсутність знань про наслідки сидячого способу життя і благотворну дію посильної фізичної активності.

Щоб рух став корисною звичкою вже з дитинства, у Великобританії, наприклад, придумали «пішохідні автобуси» для школярів від 5 до 11 років, чиї батьки погоджуються, щоб діти ходили в школу за встановленими маршрутами. Це гра, яка корисна для дітвори. Рухаються батьки з дітьми в певному «графіку руху», зупиняючись на «автобусних зупинках», де інші діти можуть приєднатися до руху «автобуса».

Ще одна цікава ініціатива виникла в Нідерландах. Тут національна організація велосипедистів проводить курси для немолодих прихильників цього виду транспорту, щоб забезпечити їхню безпеку, підтримати впевненість у собі і сприяти збереженню звички їздити на велосипеді. Одноденний курс включає перевірку зору, слуху і часу реакції, а також навчання практичним навикам.

РУХ − ЦЕ ЖИТТЯ!