Слідами історії

Вивчаючи історію, ми, як правило, зупиняємось на грандіозних подіях фактах. І тому така історія виступає для нас чимось далеким та недосяжним.

Співпрацювати з нами, - це означає шукати сліди історії не де-небудь, а у власному довкіллі: у рідній домівці, перед її порогом, серед своїх друзів, знайомих,родичів.

Пропонуємо вам перелік питань, яких ви можете торкатись, досліджуючи цю тематику. Це зовсім не означає, що ви обов’язково повинні заглибитись у кожну із нижчевказаних проблем.

Працюючи над запропонованою темою, ви можете розкрити одне чи кілька питань або запропонувати свій хід дослідження історичних памяток.

Історичною пам’яткою є не тільки якийсь постамент чи будівля. Історичною пам’яткою може бути також усе те, що нагадує про минуле, про нашу історію.


ПОДУМАЙТЕ ПРО:

Історичні пам’ятки - помешкання:

палаци, замки, міські будинки, сільські будівлі тощо.


Пам’ятки природи,які мають історичну цінність:

унікальні дерева, алеї, сади, парки, гаї, ліси, виноградники, скелі, урвища, яри, каньйони, пороги тощо.


Релігію в історії:

сакральні споруди (церкви, костели, синагоги, мечеті, дзвіниці, монастирі, каплиці, митрополичі, єпископські палати), церковні реліквії(хрести, ікони, скульптури, картини, хоругви), тощо.


Історичних свідків воєнних лихоліть:

могили, статуї, обеліски, цвинтарі, замки,вежі, мури, ворота, окопи, форти, доти, оборонні сакральні споруди, тощо.


Територіальні обмеження :

огорожі, мури, прикордонні смуги, паркани, хвіртки, перелази тощо.


Виробництво і техніку в історії :

фабрики і заводи, старі млини, пекарні, пральні, старі доменні печі, винокурні, броварні, папірні,конюшні, псарні, кінні заводи, водонапірні вежі, пожежні вежі(каланчі), маяки, мости, греблі, дамби, різноманітні вежі та інші інженерні споруди, а також транспортні засоби (старі автомобілі, трактори, потяги, вагони, літальні апарати, мотоцикли, велосипеди, тощо.).


Стихійні лиха, масові хвороби та нещасні випадки в історії :

пам’ятники на згадку про ці трагедії, чумні та холерні знаки, пам’ятні знаки, поставлені на місцях, де загинули люди внаслідок транспортних катастроф, завалів, ураганів, землетрусів, пожеж тощо.


Громадські місця та державні установи в історії :

будівлі міських та сільських органів управління, громадських організацій, клубів, театрів, кінотеатрів, навчальних закладів, суду, ратуші, катівні, в’язниці тощо.


Панівні стани суспільства в історії :

замки,палаци, саркофаги, склепи, герби, урочисті зали, панські садиби, назви поселень, вулиць тощо.


Мистецтво і науку в історії:

пам’ятні дошки, розписи, стінописи, будівлі, спроектовані авторами, ювілейні медалі, меморіальні місця, надмогильні пам’ятники, колекції, музейні збірки тощо.


Історичні назви:

Топоніми- назви поселень; гідроніми - назви річок, озер, ставків, заток; ороніми - назви гір, скель, височин тощо.