Поради юному історику

Яку історію ми повинні досліджувати

Історія має багато граней дослідження. Однак, найцікавіша з них це – люди. Мова йде не лише про відомих історичних героїв. Видатні постатті в історії формують лише її поверхневий зріз. Надто часто діяльність видатних політиків, відомих людей культури і релігії закривала собою в історичних працях все інше, що складає суть суспільного життя. Лише тепер історики почали опрацьовувати нові пласти історичного знання, які дістали назву “повсякденної історії ”.

Історію творять не лише політики, полководці, вожді. Її творцями є всі люди, які залишили певний слід після себе. Виявляється, що життя звичайної людини, яка не здобула гучної слави, теж цікаве. Таких людей професійні історики звикли називати „звичайними”. А насправді вони незвичайні, тому що доля кожної такої людини є складовою історії нашого народу. Ці люди належать чи належали до вашої сім’ї, родини в її кількох поколіннях, до вашого кола знайомих. Прийшов час згадати про них, щоб історичний ланцюжок пам’яті не обірвався, а став більш міцним та цікавим.

Організатори всеукраїнських конкурсів „Слідами історії” закликають вас, юних дослідників, звернутися, передусім, до історії повсякденного життя пересічних людей. Повсякденна історія включає найрізноманітніші аспекти життя і діяльності людини (пісні, книги, побутова техніка, модний одяг, зачіски, популярна музика, улюблені фільми, умови проживання, праці чи відпочинку тощо), які характеризують той чи інший період історії не лише крізь призму діяльності визначних політичних діячів чи функціонерів, а передусім через щоденне життя мільйонів простих громадян. Отже, повсякденна історія - це відображення щоденного існування людини у побуті, середовищі, культурному просторі тощо. Такий підхід до ознайомлення із нашим минулим не досить часто можна зустріти на уроках історії чи в шкільних підручниках.