Ресурси

„Право неповнолітніх на свободу асоціацій”
Виховний позаурочний захід


Проведення даного заходу надає можливість старшокласникам на нормативно-правовому рівні ознайомитися із їхнім правом на свободу створення громадських недержавних організацій задля задоволення своїх потребі та захисту інтересів. В процесі тренінгу його учасники набувають й практичних навичок щодо реалізації даної свободи. Також тренінг сприятиме формуванню активної життєвої позиції молоді у нашій державі.

    1. Методом „Мозкового штурму” пропонується учасникам визначити найважливіші (найбільші) проблеми що існують у неповнолітніх. Фіксуються на дошці (ватмані). Серед численних проблем учні обов’язково називають порушення прав неповнолітніх.

    2. Вправа „Мета план” (план обміну думками). Учні об’єднуються у групи. У цих групах вони складають відповіді на питання пов’язані з цією проблемою за 4-ма позиціями:

  • реальний стан справ,

  • як повинно бути,

  • чому у дійсності саме так, а не як повинно бути,

  • пропозиції (що потрібно з робити щоб вирішити проблему, дії, кроки, тощо).

Робота виконується на невеликих листках паперу із чітким викладом думок. Кожною групою по кожній із 4-х позицій. Особливість методу полягає у тому, що учасники не можуть спорити між собою. Завдання фіксується на плакаті за схемою (всі чотири поля заповнює кожна група):


Проблема

Порушення прав неповнолітніх

Реальний стан справ







Як повинно бути

Чому у дійсності саме так, а не як повинно бути







Пропозиції


Серед пропозицій обов’язково (як показує досвід проведення даного заходу) зустрічається варіант необхідності об’єднання і проведення певних спільних дій.

- Виникає питання: „Яким чином це можливо?”

- Учасники: „Шляхом створення певної організації – об’єднання громадян”.


2.1. За ст. 36 Конституції України громадяни України мають право на свободу об’єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав і свобод та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів. Також це право врегульоване у Законах України „Про об’єднання громадян”( 16.07.1992 із змінами та доповненнями на 2001р.), „Про політичні партії в Україні” (5.04.2001).

Стаття 1. Об'єднання громадян

Об'єднанням громадян є добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод.

Об'єднання громадян, незалежно від назви (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) відповідно до цього Закону визнається політичною партією або громадською організацією.

Закон України „Про об’єднання громадян”


Об'єднання громадян України можуть бути:

1) всеукраїнськими,

2) місцевими,

3) міжнародними (виключно громадські організації: філіали, відділення, представництва, інші структурні осередки громадських (неурядових) організацій іноземних держав). Об’єднання громадян мають право на добровільних засадах засновувати або вступати між собою в спілки (союзи, асоціації тощо), утворювати блоки та коаліції, укладати між собою угоди про співробітництво і взаємодопомогу.


2.2. Які ви знаєте об’єднання громадян? – фіксуються на дошці. (учасники називають здебільшого партії та громадські організації ветеранів, жінок, чорнобильців, військових, спортивні...


2.3. У чому різниця між політичними партіями та громадськими організаціями? Робота в групах із подальшою фіксацією результатів на дошці.


Стаття 2. Політична партія

Політичною партією є об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, які мають головною метою участь у виробленні державної політики, формуванні органів влади, місцевого та регіонального самоврядування і представництво в їх складі.

Стаття 3. Громадська організація

Громадською організацією є об'єднання громадян для задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів.

Закон України „Про об’єднання громадян”


2.4. Ст. 15 „Конвенції про права дитини” визнає право дитини на свободу асоціацій і свободу мирних зборів.

В Україні правила створення та діяльності дитячих громадських організацій регламентується Законом України „Про молодіжні та дитячі громадські організації”( 1999р. із змінами на 2001).


Стаття 2. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

молодіжні громадські організації - об'єднання громадян віком від 14 до 28 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на задоволення та захист своїх законних соціальних, економічних, творчих, духовних та інших спільних інтересів;


дитячі громадські організації - об'єднання громадян віком від 6 до 18 років, метою яких є здійснення діяльності, спрямованої на реалізацію та захист своїх прав і свобод, творчих здібностей, задоволення власних інтересів, які не суперечать законодавству, та соціальне становлення як повноправних членів суспільства;


Стаття 5. Членство в молодіжних та дитячих громадських організаціях Членами молодіжних та дитячих громадських організацій можуть бути громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах.


Членами молодіжних громадських організацій можуть бути особи віком від 14 до 28 років, членами дитячих громадських організацій - особи віком від 6 до 18 років. Вступ неповнолітніх віком до 10 років до дитячих громадських організацій здійснюється за письмовою згодою батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників. Особи старшого віку можуть бути членами молодіжних та дитячих громадських організацій за умови, якщо їх кількість у цих організаціях не перевищує третину загальної кількості членів.


Закон України „Про молодіжні та дитячі громадські організації” (1999р. із змінами на 2001).

2.5. Учасникам ,які об’єднанні у групи, пропонується утворити дитячі громадські організації діяльність яких була б пов’язана із захистом їхніх інтересів (право освітні, правозахисні) (метод симуляції).

Обов’язкові реквізити:

  • назва,

  • мета діяльності,

  • завдання,

  • форми та методи діяльності.


2.6. Представлення проектів. Обговорення.

2.7. Як ви вважаєте чи повинні бути якісь обмеження щодо діяльності об’єднань громадян? Робота в парах. Обговорення із фіксацією на дошці.

Далі учасникам пропонується ознайомитися із нормами права, що регулюють це питання (чи Конституція, чи закон).


Стаття 4. Обмеження на створення і діяльність

об'єднань громадян

Не підлягають легалізації, а діяльність легалізованих об'єднань громадян забороняється у судовому порядку, коли їх метою є:

зміна шляхом насильства конституційного ладу і в будь-якій протизаконній формі територіальної цілісності держави;

підрив безпеки держави у формі ведення діяльності на користь іноземних держав;

пропаганда війни, насильства чи жорстокості, фашизму та неофашизму;

розпалювання національної та релігійної ворожнечі;

створення незаконних воєнізованих формувань;

обмеження загальновизнаних прав людини.


Закон України „Про об’єднання громадян”

Обговорення законодавства.

  • Чи розумні ці обмеження?

  • Чи потрібні такі обмеження?

  • З якою метою вони встановлені?


3.1. Узагальнення. Підведення підсумків.