Ресурси

Група 1. Україна в європейській історії

Матеріали для учнів.

Завдання:

  • Прочитайте запропоновані джерела. Які чинники є визначальними в історії України на думку дослідників?

  • На основі отриманих знань з історії визначте: що спільного, а що відмінного в європейській і українській історії; які європейські події мали значний вплив на історію України і навпаки.

  • Визначте, якими є місце і роль України в європейській цивілізації.


Додаток 1.

«Україна стала перехрестям багатьох культур і релігій. Як і кожне пограниччя, ця територія таїть у собі, з одного боку, можливість злиття багатств різних… релігійно-культурних традицій, а з другого – суперечності, які зумовлюють ці різні складники: осіла і кочова державність. Християнство та іслам. Католицизм і православ’я…»

О. Грицак, американський історик.

Додаток 2.

«Україна – земля, по якій найбільше європейських народів прийшли на свою кінцеву батьківщину … по ній проходить головний суходільний шлях з Азії до Європи. Її сучасна слов’янська назва означає «на краю» … за фокусну точку України на дніпровських порогах, де степовий шлях перетинався з річковою торговельною магістраллю, люто билися всі новоприбульці, адже це була точка переходу між заселеними землями на Заході і відкритим степом на Сході».

Н.Дейвіс, англійський історик.

Додаток 3.

«…Україна перебуває «між Сходом і Заходом». …поняття «Захід» стосується Європи в цілому. Україна «західня», оскільки, поскільки вона становить органічну складову частину європейської спільноти народів… Але… під впливом сил, що променювали зі Сходу, загальноєвропейські прикмети зазнали змін, - хоч вони не були знищені і заступлені іншими».

І. Лисяк-Рудницький, американський історик.


Врезка1