Ресурси

Група 2. Україна та міжнародне право.

Матеріали для учнів.

Завдання:

Прочитайте додатки 4 - 7, а також пригадайте курс «Правознавство 9 кл.» й дайте відповіді на питання:

  • Вкажіть найважливіші документи міжнародного європейського права, які захищають права і свободи людини і чи мають вони дію на території України?

  • Як можна захистити свої права в Україні та інших державах Європи?

  • Про що свідчить зростання кількості звернень громадян України до Європейського суду з прав людини?

  • Які наслідки впливу міжнародного права на Україну та інші держави?


Додаток 4.

Захист прав людини в Україні.

В Україні існує цілий ряд державних органів та недержавних організацій, покликаних захищати права людини, а саме: Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Президент України, Уповноважений ВРУ з прав людини, міліція, СБУ, прокуратура, суд, адвокатура, недержавні правозахисні організації тощо.

Відповідно до Конституції та чинного законодавства:

  • Кожний має право звернутися до суду щодо захисту своїх прав і охоронюваних законом інтересів;

  • Кожний має право захищати свої права і свободи будь-якими засобами, не забороненими законом;

  • Кожний має право на захист (в тому числі найняти адвоката, чи отримати його безкоштовно від держави) та юридичну допомогу;

  • Особа вважається невинною у вчиненні правопорушення, поки не буде доведено її вину (презумпція невинуватості);

  • Кожний має право, після того як вичерпано всі можливості захисту своїх прав і свобод в Україні, звернутися до міжнародних органів захисту прав людини.


Додаток 5.

Навесні 1996 року, повертаючись із чемпіонату Європи із самбо, у столиці Угорщини зникли двоє членів української збірної – киянин Ростислав Борисенко та львів’янин Олександр Купиш. Лише згодом завдяки старанням українського посольства в Угорщині та українських ЗМІ стало відомо, що угорська поліція заарештувала їх за …кишенькову крадіжку. Хоча обидва наші земляки вини не визнали, а звинувачення базувалися лише на свідченнях поліцейських, трьом будапештським стражам порядку вдалося довести в місцевому суді необхідність продовження терміну затримання ще на місяць. Згідно з договором про взаємне правове сприяння з питань цивільного, сімейного й кримінального права між Угорщиною та СРСР (1958р.) справу було передано відповідним правоохоронним органам України. Українські правоохоронці визнали Р.Борисенка та О. Куспиша невинними через відсутність складу злочину.

Наші співвітчизники вирішили відстояти свою права. Вони відразу після звільнення зі слідчого ізолятора, де відсиділи 17 діб, через консульський відділ українського посольства в Угорщині подали скаргу Генпрокуророві Угорщини на протиправні, на їхню думку, дії будапештських поліцейських. Двоє українських громадян вимагали притягнути до відповідальності поліцейських за несправедливі свідчення, образу, свідомо неправдивий донос, зловживання владою і службовим становищем, розпалювання міжнаціональних чвар.

Вичерпавши можливості через посередництво Генпрокуратури довести протиправні дії поліцейських, Р.Борисенко невтомно топтав стежки до міжнародних організацій із запитанням «Що дає членство України в ООН її конкретному громадянину?». Врешті-решт Ростислав подає скаргу до Комітету при Управлінні Верховного представництва з прав людини в женевському відділенні ООН для розгляду відповідно до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права.

6 грудня 2002 року Комітет встановлює, що стосовно громадянина України Р.Борисенка було порушено норми зазначеного пакту й Угорщину було зобов’язано забезпечити вирішення питання на його користь із компенсаціями. Цей висновок було опубліковано англійською, арабською, китайською та російською мовами як частину щорічного звіту перед генеральною Асамблеєю ООН.

Голос України. 3 жовтня 2002 р. С.11.

Додаток 6.

У 2000 році до Європейського суду з прав людини надійшло 1520 позовів проти України, 2001р. – 2104, 2002 р. – 2549, за 10 місяців 2003р. - 1732.

Сегодня, 17 листопада 2003р.


За словами Юрія Костенка, станом на 2005 рік, Україна є лідером за кількістю звернень до Європейського суду з прав людини, тоді як у 2004 році вона займали 4-те місце після Туреччини, Росії та Польщі. Більше того, зростає не лише кількість позовів, а й кількість справ, що приймає суд до розгляду. У 2002 р. – 1 рішення по суті проти України, 2003р. – 6, 2004 – 13, з початку 2005 (станом на травень) суд прийняв рішення по 19 справах, за якими Україна зобов’язана здійснити виплат на 112284 євро. Серед основних категорій скарг − невиконання рішень судів, порушення свободи слова та друку, застосування незаконних методів слідства, невчасна виплата заробітної плати, неефективне розслідування справ та скарг (позов дружини Г.Гонгадзе Мирослави).

За матеріалами газети «Аргументы и факты в Украине»,

20, май 2005.


Додаток 7.

Приклади держав, які внесли зміни до національного законодавства на основі прийнятих рішень по стравах Європейським судом з прав людини.

Греція. Прийнято поправки до закону про попереднє ув’язнення.

Франція. Прийнято закон про прослуховування телефонних розмов.

Швеція. Внесено зміни до закону про обов’язкову релігійну освіту.

Великобританія. Заборонено тілесні покарання в державних школах.

Італія. Прийнято зміни до кримінально-процесуального кодексу про обов’язкову присутність адвоката захисту під час судових слухань.

Бельгія. Визнано однакові права за незаконнонародженими та дітьми, котрі народились у шлюбі.


Врезка2