Ресурси

Група 3. Україна й міжнародні європейські організації.

Матеріали для учнів.

Завдання:

Користуючись матеріалами додатків 8 - 10 та знаннями з правознавства, історії й географії дайте відповіді на запитання:

  • З якими європейськими міжнародними організаціями співпрацює Україна й в чому полягає ця співпраця?

  • Чому Україна прагне стати членом ЄС?

  • Які кроки потрібно здійснити України для вступу до ЄС?

  • Чи потрібно Україні ( на вашу думку) вступати до ЄС? Чому?


Додаток 8.

Європейські міжнародні організації.

На сьогодні в Європі діє декілька впливових міжнародних організацій. Вони відрізняються за своїми функціями, завданнями, колом учасників. Ступенем об’єднання. Найвпливовішими є: Рада Європи, Європейський союз, Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), Організація Північноатлантичного договору НАТО).

Раду Європи було засновано в 1949 році 10 державами (сьогодні 45, в тому числі й Україна). Метою створення Ради є розвиток демократії, захист прав людини, покращення життя усіх громадян Європи. Будь-яка держава може вступити до Ради Європи за умови дотримання і поваги прав людини й демократичного політичного режиму. Органами Ради є:

  • Керівний орган - Комітет міністрів (входять міністри закордонних справ країн-членів, або їхні постійні представники),

  • Дорадчий орган - Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЕ) (входять депутати національних парламентів, від України 12 народних депутатів),

  • Консультативний орган - Конгрес місцевих і регіональних влад Європи (входять місцеві та регіональні депутати. Україну представляють 12 осіб).

Головною метою ОБСЄ (утворилась у 1975р., Україна є активним учасником ) є забезпечення безпеки, шляхом мирного вирішення спорів і конфліктів, розвиток співробітництва та обмінів між державами.

В нових умовах розвитку світу діяльність НАТО (утворилось в 1949р. для протистояння СРСР та його союзникам, на сьогодні входить 19 країн) спрямована на підтримку безпеки і стабільності, вирішення кризових ситуацій.

Україна активно співпрацює з НАТО й бере участь у заходах програми «Партнерство заради миру»: при НАТО створена українська місія, створено спеціальну комісію Україна – НАТО, підписано меморандум про спільні дії на випадок надзвичайних ситуацій, підписано «Хартію про особливе партнерство між НАТО та Україною» за якою країни-члени НАТО гарантують Україні цілісність і недоторканість її кордонів, за останні роки українські вояки прийняли участь у понад 90 спеціальних військових навчаннях під егідою НАТО. Слід зазначити, що в ЗМІ неодноразово піднімаються питання вступу України до Північно-Атлантичного альянсу.


Додаток 9.

Європейський Союз (ЄС).

ЄС є економічною і політичною організацією держав Європи (бере свою історію з 1951 року). Найважливішими завданнями ЄС є збереження миру, сприяння економічному розвитку держав-учасниць, зростання добробуту людини. Найважливішими органами ЄС є Європейський парламент, Рада міністрів, європейська Комісія, Суд ЄС.

З 1 травня 2004 р. розширений Євросоюз складається з 25 країн, а його населення сягає понад 450 млн., сукупний валовий внутрішній продукт становить понад 10 трильйонів євро. На медикаменти в країнах ЄС витрачається близько 250 євро в розрахунку на одну людину, в Прибалтиці 25 євро, в Росії 9 євро, в Україні -2,5 євро. З 1993 по 2003 рр. за рахунок єдиного ринку в країнах ЄС було створено 2.5 млн. додаткових робочих місць, доходи об’єднаних європейців збільшилися на 900 млрд. євро, в результаті зростання конкуренції піднялась якість та знизилися ціни на багато товарів.

На сьогоднішній день розроблено єдину конституцію ЄС, із прийняттям якої ЄС перетвориться на конфедерацію незалежних держав (в травні-червні 2005 р. на референдумах у Франції та Нідерландах більшість населення проголосувала проти конституції).

Для вступу в ЄС країни-кандидати повинні дотримуватись «Копенгагенських критеріїв», а саме:

  • Політичні – легітимна і стабільна влада, повага до прав людини, охорона прав національних меншин;

  • Правові – дотримання й забезпечення виконання норм міжнародного європейського права;

  • Економічні – високоефективна ринкова економіка, спрямована на добробут людини.


Додаток 10.

Україна і Європейський Союз.

На початку ХХІ ст. стратегічні плани ЄС передбачали розширення союзу на схід за рахунок країн Центральної та Східної Європи. Ці країни було поділено на 3 групи:

  1. Країни, з якими ведуться переговори про вступ до ЄС,

  2. Країни, переговори з якими перенесено на більш пізніший термін,

  3. Країни, для яких приєднання до ЄС є віддаленою перспективою.

Україна належить до країн третьої групи. Проте стратегію інтеграції з ЄС було розроблено ще у 1998 р. і затверджено Указом Президента України. «Національні інтереси України потребують утвердження України як впливової європейської держави, повноправного члена ЄС». Указ визначав стратегічні напрямки інтеграційного процесу:

а) адаптація законодавства України до європейського,

б) забезпечення прав людини, побудова демократичного суспільства,

в) економічна інтеграція і розвиток торгівлі,

г) адаптація соціальної сфери до стандартів ЄС,

д) культурно-освітня і наукова інтеграція,

е) співробітництво в галузі охорони довкілля тощо.

Програма ЄС «Розширена Європа», Ялтинський саміт «Україна – ЄС» (2003р.), «Сусідські програми» країн ЄС сусідів України на 2004-2006 р.р. визначили низку заходів, спрямованих на розвиток зони процвітання і мирного співробітництва, зміцнення економічних і політичних зв’язків, й разом з тим. Посилення прикордонного контролю (особливо з Росією) та приборкання нелегальної імміграції.


Врезка3